Domov
od januarja do marca vsako prvo in tretjo sredo v mesecu, od meseca aprila naprej pa vsako prvo sredo od 18. do 19 ure v ribiškem domu, Notranjska 56, 1380 Cerknica.
 
KUHARSKI RECEPTI
 

Spoštovani ljubitelji ribjih jedi! Želimo vam predstaviti nekaj receptov ribjih jedi značilnih za Notranjsko:

 
 

PEČENE RIBE

Za peči so primerne ribe: postrv, linj, krap in ščuka. Očiščene ribe nasolimo, damo vegeto, majaron, mleti česen, poper, papriko v prahu, olje in belo vino ali stisnjen limonin sok. Začinjene ribe nato pustimo, da se dobro prepacajo v začimbah, lahko tudi en dan. Olje, ki mu dodamo margarino, nato precej segrejemo. Ribe damo peči v zelo vroče olje, da pri peki ne razpadejo. Ribe praviloma spečemo najprej na notranji strani, če so tako narezane, nato pa jih obrnemo in spečemo tudi po zunanji strani, kjer je koža. Ribe pečemo, dokler lepo ne porjavijo. Tako začinjene ribe so primerne tudi za peko na žaru.

Po Tomažu Čučku recept povzel Metod Korošec

 
 

RIBJE POLPETE

Za ribje polpete so najprimernejše rdečeperke. Očiščene rdečeperke najprej kuhamo do deset minut, odvisno od velikosti rib, da postanejo mehke. Kuhanim ribam olupimo kožico, jih oberemo od večjih koščic in nato meso dobro zmeljemo. Zmeljemo tudi: česen, čebulo, peteršilj ter omočen in ožet kos kruha. Mletim ribam in zelenjavi dodamo: sol, vegeto, malo popra in olja ter eno jajce. Vse skupaj dobro premešamo ter oblikujemo v polpete. Polpete nato povaljamo v drobtinah in jih pečemo na segretem olju. Polpete so pečene, ko lepo porjavijo.

Po Heleni Mulec recept povzel Metod Korošec

 
 

POHANE RIBE

Za pripravo pohanih rib so najprimernejše: postrvi, ščuke in ostriži. Očiščene ribe nasolimo in jim dodamo vegete. Kose nato povaljamo v moki, namočimo v dobro stepenem jajcu in povaljamo v drobtinah. Pohane ribe pečemo na segretem olju, dokler lepo ne porjavijo.

Po splošnem receptu recept povzel Metod Korošec

 
 

DIMLJENI LINJ, KLEN ALI ŠČUKA

Linja očistimo lusk in sluzi ter izčistimo tako, da ga prerežemo po hrbtnem delu. Najmanj 6 dni ga pustimo v nasoljeni česnovi vodi in obračamo v nasolu. Po končanem mariniranju ribo napnemo s pomočjo naklanih letvic, tako, da se lahno zadrejo v hrbtenico na obeh stranskih koncih. Zadostujejo dve do tri letvice. Za razpolovljeno glavo privežemo vrvico in obesimo v dim. Dimimo po želji, vendar najmanj 3 dni. Tako dimljene linje so včasih ovili v papir in shranili v lesene skrinje.

Na enak način se ravna s ščuko ali klenom.

/povzeto po ustnem izročilu prebivalcev vasi Dolenje jezero/
Recept Anice Lovko iz Dolenjega jezera predvideva še to, da se ribja jetra razmažejo po celi površini ribe v času pred sušenjem.

 
 

VLOŽEN RIBJI DROBIŽ

Očistite ribice, solite in povaljate v moki. Ocvrete na zelo vročem olju. Dodate čebulo da porumeni. Ohlajeno olje in ribe vložite v kozarec ter zalijete s kisom.

Recept Anice Lovko iz Dolenjega jezera.

 
 

KVAŠA ZA LINJA ALI OSTALE CIPRINIDE

Najmanj 3 dni kvasimo linje v zavrelici sledečih sestavin:

majarona, soli, popra, muškatnega oreška, limone, belega vina, česna v prahu in mlete rdeče paprike. Prelijte z ohlajeno zavrelico in dnevno obračajte. Okusa in vonja po blatu ne bo več. Razmerja začimb si določite sami glede na okus.

 
 

RIBE NA ŽARU

Za 4 osebe potrebujemo: 4 primerno velike ribe, (postrvi, klene,linje), sol, poper, olje ali maslo, malo limoninega soka, 1,5 skodelice riža, 3 skodelice vode, 4 velike paradižnike, drobnjak, koper, peteršilj.

Ribe očistimo, oplaknemo pod vodo in obrišemo do suhega. Pokapamo jih z malo limoninega soka in jih pustimo stati nekaj minut. Nato jih natremo s soljo in poprom, jih premažemo z oljem ali maslom in spečemo na žaru ali grilu. (6-8 minut z vsake strani). Riž damo kuhat z vodo in soljo do zavretja, nato pa kuhamo na majhnem ognju, da se zmehča. Stresemo ga na ogret pladenj, obložimo s popopranimi paradižnikovimi rezinami, posolimo in potresemo s sesekljanimi zelišči.

 
 

PIKANTNA POSTRV

Za 4 osebe potrebujemo: 4 postrvi, 1 žličko koriandra, 1 strt strok česna, 2 žlici drobno sekljane poprove mete, 1 žličko paprike, 2 dl navadnega jogurta, solato in kruh za prilogo.

Postrvi oluskamo in očistimo drobovje, odrežemo glave ter operemo sluz. Z ostrim nožem na vsaki strani večkrat globoko zarežemo v postrvi. Razdalje med zarezi naj bodo približno enake. Zmešamo koriander, česen, meto, papriko in jogurt. U mešanico premažemo postrvi znotraj in zunajin jih eno uro pustimo v marinadi.
Postrvi spečemo v zmerno segreti pečici ali zmerno vročem žaru. Med pečenjem jih občasno obrnemo. Ko so pečene morajo biti hrustljave in zlate barve.
Ponudimo vroče z zeleno solato in kruhom.
Če pečemo v pekaču je dobro uporabiti alu folijo.

 
 

RIBJI RAGU Z ZELENJAVO

Za 4 osebe potrebujemo: 80 dagribjih filejev (svežih ali zmrznjenih), lahko različnih vrst rib, limonin sok, sol, 5 dag slanine, 2 čebuli, 40 dag korenja, 2 paradižnika, 2 žlici olja, 25-30 dag graha, sladko rdečo papriko.

Fileje operemo in do suhega osušimo. Narežemo jih na kocke, stresemo v skledo, pokapamo z limoninim sokom in posolimo. Slanino narežemo na majhne kocke. Čebuli olupimo in grobo sesekljamo. Korenje olupimo, operemo in narežemo na majhne kocke. V kozici segrejemo olje in dodamo slanino ter cvremo toliko časa, da izpusti glavnino maščobe. Dodamo čebulo in mešamo dokler zlato ne porumeni. Dodamo korenje, grah, ribje meso in paradižnik. Posolimo in potresemo s papriko. Prilijemo četrt litra vode, zmešamo in zavremo. Na zmernem ognju kuhamo še približno 25 minut. Ragu prelijemo čez kuhane testenine ali riž.

Zbral: Marko Nared

 
 

KLEN V PIVSKI OMAKI

Poskusite ga speči zunaj na žerjavici na katero položite ponev v katero vlijete nekaj olja, tako da ga je približno za centimeter nad dnom. Sveže klene očistite, jih osolite, malo popoprate, trebušno votlino dobro natrete s sesekljanim česnom in peteršiljem in jih položite na razgreto olje. Da se lepo popečejo, jih vmes obrnete in ves čas prelivate z oljem v katerem se pečejo. Tik pred koncem v olje vlijete nekaj piva, ribe še malo na hitro popečete in jih vzamete iz ponve. Pivsko omako še malo povrete in .... okus take omake in pečenih rib je neopisljiv.

 
 
FOTO
VIDEO
English version
 
Trgovina Kostevc
Notranjski regijski park
Slo-fishing

 

  DOMOV      |      KONTAKT      |      POVEZAVE      |      GPS KOORDINATE